Je zal het misschien niet denken, maar de conditie van je nagels kunnen iets zeggen over je algemene gezondheid. Denk hierbij aan problemen aan bijvoorbeeld je lever, longen of hart. Dergelijke problemen kunnen zichzelf zichtbaar maken door de status van je nagels te veranderen. Hier leggen we je graag uit wat nagels over je gezondheid kunnen vertellen.

Bleke nagels

Bleke nagels ontstaan door ouder worden, maar kunnen ook aandoeningen als bijvoorbeeld bloedarmoede, leverziekte of voedingsstoffentekort aanduiden. Zijn je nagels wit, maar hebben ze donkere randen? Dan kan het ook om leverproblemen gaan.

Gele nagels

Eén van de meest voorkomende oorzaken van gele nagels is een mycose (gistachtige schimmelinfectie).

Afgebrokkelde nagels

Heb je nagels die erg snel afbreken? Dan kan dit wijzen op een schildklierprobleem. Zijn ze daarnaast ook nog eens geel van kleur, dan moet je misschien meer denken in de richting van een schimmelprobleem zoals hierboven is uitgelegd.

Rode nagelrand

Is de huid rondom de nagel opgezet en rood? Dan is de kans groot dat de nagelrand ontstoken is. Ook zijn huidziekten en chronische auto-immuunziekten kunnen hiervoor zorgen.

Ribbels in de breedte

Ribbels in de breedte kunnen wijzen op trauma of ziekten, zoals psoriasis of artritis. Bij 10 procent van de mensen begint psoriasis in de nagels.